Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1907 opgetrokken in opdracht van de fabrieksdirecteur Paul Ullner. Uit het bouwdossier valt de ontwerper niet af te leiden. Aannemer van de bouwwerken was Godfried Van Bergen. Ullner liet in 1918 door architect Jos Wilrycx een extra niveau toevoegen, door een dakvlak onttrokken aan het zicht vanaf de straat. De woning onderging een ingrijpende verbouwing naar een ontwerp van de Brusselse architect Robert Swaelens uit 1963, in opdracht van de arts Y. Van Maercke. Hierbij werden onder meer een garage ingebracht in het souterrain, een lift geïnstalleerd, en de eerste verdieping heringericht tot dokterspraktijk.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvatte de rijwoning oorspronkelijk een souterrain en twee bouwlagen onder een mansardedak (leien). De lijstgevel met een parement uit natuursteen op een arduinen plint, is geïnspireerd op laat-classicistische voorbeelden. Asymmetrische van opbouw, wordt de compositie verticaal geleed door kolossale, rechthoekige lisenen, en afgewerkt met een klassiek hoofdgestel. In overeenstemming met de indeling van het interieur ligt de klemtoon op het brede zijrisaliet, gemarkeerd door een driezijdige erker met balustrade, en geblokte lisenen. De achtereenvolgens getoogde en rechthoekige vensters, hebben een geprofileerde omlijsting met oren, een sluitsteen, guirlandes en een onderdorpel in neo-Lodewijk XVI-stijl. Een gebogen fronton met topstuk bekroont het portaal. Het houten schrijnwerk van de fraaie deur, de vensters en dakkapellen bleef bewaard, evenals een gedeelte van het smeedijzeren voortuinhek.

De plattegrond is georganiseerd rond de centrale traphal met bovenlicht, die aansluit op de vestibule. Volgens de bouwplannen neemt de gebruikelijke suite van salon, eetkamer en veranda de begane grond in, met aansluitend een wintertuin. De bovenverdieping omvat drie slaapkamers en een 'cabinet de toilette', en de oorspronkelijke mansarde vier kamers. Waar de keuken zich in het souterrain bevindt, biedt de toegevoegde dakverdieping ruimte aan twee meidenkamers en zolders.