Teksten van Kapelleke van de Neerstraat

Kapelleke van de Neerstraat ()

Kapelleke van de Neerstraat, kleine devotiekapel langs de weg van de Kruisprocessie opgericht in 1758 door pastoor Ignatius Henricus Ringler (1752-1791), zie ook de gevelsteen met vermelding "I.H.R. PAS. AS./ 1758/ F.V.D.B. I.T.S. K.RS" (Ignatius Henricus Ringler, pastoor van Asse; Frans van den Bossche en Jan 't Sas, kerkmeesters); de kapel werd gebouwd met recuperatiemateriaal van de tot puin vervallen kapel van Vrijthout, daar gebouwd in 1555 ter ere van het mirakel van het tweede Heilig Kruis, zie Vrijthout. Bij de aanleg van Boekfos in 1963, werd de kapel zorgvuldig afgebroken en enkele meters verder heropgebouwd door metser Juul Wauters, zie ook inscriptie in de top "W.J. 1963". Ze ligt nu binnen een omheind bloemenperkje op de hoek met de Pastinakenstraat.

Schuin ingeplante pijlerkapel op rechthoekige plattegrond onder licht overkragend, geknikt zadeldakje (leien). Opgetrokken uit zware natuursteenblokken op bredere basis. Puntgevel met getraliede rondboognis onder waterlijst met sluitsteen; binnenin bepleisterde nis met plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

• OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 10.
  • SPANHOVE J., De H.-Kruiskapel van Vrijthout, in Ascania, jaargang XV, nummer 1, 1972, p. 3-41.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Kapel ()

Zandstenen kapel met zadeldak (leien) voorzien van een met profiel afgelijnde sokkel en van een rondboognis met imposten, sluitsteen en druiplijst; afgietsel van een kruisbeeld achter het hek. Opgericht in 1758 met afbraakmateriaal van de toen vervallen Heilige Kruiskapel van Vrijthout (heden verdwenen), zoals een opschrift toont "I.H.R.PAS.AS/ 1758/ F.V.D.B.I.T.S.Krs" (J.H. Ringler, pastoor Asse, F. Van den Bos, j. t'Sas, kerkmeesters); vernieuwd in 1858.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne