erfgoedobject

Kapelanij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

bouwkundig element
ID
76649
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76649

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapelanij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, opgericht als kapel bij het klooster van de missionarissen van het Heilig Hart. Het ontwerp werd opgemaakt door architect M. Gerard. De eerstesteenlegging gebeurde op 29 oktober 1908, de inzegening op 23 mei 1909; op het kadaster geregistreerd in 1909 en sinds 1956 erkend als kapelanij, afhankelijk van de Sint-Martinusparochie, Kerkplein.

Niet-georiënteerde, neogotische kapel op rechthoekige plattegrond met schip van zes traveeën en koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting. Parallel aan de straat ingeplante baksteenbouw onder leien zadeldak met enkele kleine dakkapellen en een slanke, achtzijdige klokkentoren onder ingesnoerde naaldspits ter hoogte van de kooraanzet. Sporadische verwerking van blauwe hardsteen voor onder meer de sokkelaflijning, afgeschuinde onderdorpels en dekstenen. De zuidoostelijke puntgevel met aandak en bekronend hardstenen kruis wordt gemarkeerd door versneden hoeksteunberen en een gevelhoog spitsbogig spaarveld met een sobere spitsboogdeur, geflankeerd door dito venstertjes; hogerop een groots opgevat drielicht met rozet in het spitsboogveld. De langsgevels van het schip worden geritmeerd door rechthoekige spaarvelden, van elkaar gescheiden door versneden steunberen en afgelijnd door een tandfries; spitsbogige tweelichten met oculus in het boogveld; het koor vertoont met uitzondering van de smalle spitsboogvensters een gelijkaardig uitzicht. De kleine zaalkerk heeft inwendig een bij de neogotiek aansluitend uitzicht, doch vrij sober uitgewerkt. De bepleisterde en beschilderde wanden vertonen een pseudo-spitsboogarcade ter ondersteuning van de schalken die de gordelbogen schragen van het houten spitstongewelf met geschilderde, neogotische motieven en decoratief uitgewerkte trekijzers; het koor wordt in de sluiting overdekt door een straalgewelf met natuurstenen ribben en gewelfvlakken van baksteen. Bewaarde glas-in-loodramen, de glasramen in het koor vertonen figuratieve voorstellingen en dateren van 1937; orgel door L. Daem-De Vis van 1931.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1909/24.
  • Asse in oude prentkaarten deel 2, samengesteld door Heemkring "Ascania", Zaltbommel, 2003, nummer 3.
  • Asse. Open Monumentendag 1989, uitgave Culturele Raad Asse, p. 27.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Ascanuscollege

  • Is deel van
    Brusselsesteenweg (Asse)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapelanij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76649 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.