Parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria

Beschrijving

Kapelanij van de Sint-Martinusparochie. Haaks op de straat ingeplant zaalkerkje waarvoor de bouwwerken werden aangevat in 1948, de inwijding en intekening op het kadaster gebeurden in 1949; opgetrokken uit zandsteen onder een overkragend zadeldak van mechanische pannen met vierkant klokkentorentje onder tentdak. Het geheel telt zes traveeën en wordt verlicht door gekoppelde rondboogvensters in een contrasterende omlijsting van baksteen en voorzien van modern glas in lood. Dito deuren.

Ten zuidoosten van de kerk vrijstaande metalen klokkenstoel, ingewijd door Kardinaal Danneels 23/6/1985, ontworpen door architect L. Van Mulders en uitgevoerd door Meridiaan-menen, zie infoplaatje.

Interieur: onbepleisterde, zandstenen muren met uitzondering van het koor dat witbeschilderd is; planchettenplafond met afgeschuinde zijden die de helling van het zadeldak volgen.

Mobilair: altaar met houtsnijwerk afkomstig uit de kapel van kardinaal Van Roey; neogotisch orgel naar verluidt uit het midden van de negentiende eeuw, gerestaureerd door Potvlieghe; veelkleurige glasramen uit de jaren 1980 met vermelding van de schenkers, ontworpen en vervaardigd door Paul Wilmots.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling I, 1949/6.
  • Asse. Open Monumentendag 1989, uitgave Culturele Raad Asse, p. 23.