erfgoedobject

18de-eeuws burgerhuis

bouwkundig element
ID
76661
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76661

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuws burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuws burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gerenoveerd, voorheen bepleisterd breedhuis, opklimmend tot de achttiende eeuw. Rijwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, met de nok parallel aan de straat. Gedecapeerde en hervoegde, bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op vernieuwde hardstenen plint; contrasterend gebruik van zandsteen voor de steigergaten. Voorts steekboogvensters in geprofileerde omlijsting van blauwe hardsteen met vernieuwd schrijnwerk.

Eveneens vernieuwde deur in een Lodewijk-XV-omlijsting van blauwe hardsteen: schouderboogvormig met rocaille sluitsteen en bekronende waterlijst, voorzien van gestrekte uiteinden. Sobere, houten kroonlijst als gevelaflijning. Grotendeels aangepast interieur overeenkomstig de huidige restaurantfunctie: neoclassicistisch uitgewerkte hal met omlopend stuclijstwerk, lage marmeren lambrisering, bewaarde vleugeldeuren, slingertrap en zwartmarmeren vloer met ruitvormig wit tegeltje op de hoeken; de ruimte rechts van de hal behield de parketvloer en een marmeren schouw. In de thans ingebouwde achtergevel bleef een kwarthol geprofileerde, zandstenen deuromlijsting bewaard.


Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 18de-eeuws burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76661 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.