erfgoedobject

18de-eeuws burgerhuis

bouwkundig element
ID
76661
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76661

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuws burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gerenoveerd, voorheen bepleisterd breedhuis, opklimmend tot de achttiende eeuw. Rijwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, met de nok parallel aan de straat. Gedecapeerde en hervoegde, bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op vernieuwde hardstenen plint; contrasterend gebruik van zandsteen voor de steigergaten. Voorts steekboogvensters in geprofileerde omlijsting van blauwe hardsteen met vernieuwd schrijnwerk.

Eveneens vernieuwde deur in een Lodewijk-XV-omlijsting van blauwe hardsteen: schouderboogvormig met rocaille sluitsteen en bekronende waterlijst, voorzien van gestrekte uiteinden. Sobere, houten kroonlijst als gevelaflijning. Grotendeels aangepast interieur overeenkomstig de huidige restaurantfunctie: neoclassicistisch uitgewerkte hal met omlopend stuclijstwerk, lage marmeren lambrisering, bewaarde vleugeldeuren, slingertrap en zwartmarmeren vloer met ruitvormig wit tegeltje op de hoeken; de ruimte rechts van de hal behield de parketvloer en een marmeren schouw. In de thans ingebouwde achtergevel bleef een kwarthol geprofileerde, zandstenen deuromlijsting bewaard.


Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: 18de-eeuws burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76661 (Geraadpleegd op 26-01-2021)