Teksten van 18de-eeuws burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76661

Gerenoveerd huis ()

Gerenoveerd, voorheen bepleisterd breedhuis, opklimmend tot de achttiende eeuw. Rijwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, met de nok parallel aan de straat. Gedecapeerde en hervoegde, bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op vernieuwde hardstenen plint; contrasterend gebruik van zandsteen voor de steigergaten. Voorts steekboogvensters in geprofileerde omlijsting van blauwe hardsteen met vernieuwd schrijnwerk.

Eveneens vernieuwde deur in een Lodewijk-XV-omlijsting van blauwe hardsteen: schouderboogvormig met rocaille sluitsteen en bekronende waterlijst, voorzien van gestrekte uiteinden. Sobere, houten kroonlijst als gevelaflijning. Grotendeels aangepast interieur overeenkomstig de huidige restaurantfunctie: neoclassicistisch uitgewerkte hal met omlopend stuclijstwerk, lage marmeren lambrisering, bewaarde vleugeldeuren, slingertrap en zwartmarmeren vloer met ruitvormig wit tegeltje op de hoeken; de ruimte rechts van de hal behield de parketvloer en een marmeren schouw. In de thans ingebouwde achtergevel bleef een kwarthol geprofileerde, zandstenen deuromlijsting bewaard.


Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 2005: 18de-eeuws burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76661 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Dubbelhuis van vijf traveeën met twee verdiepingen en zadeldak (kunstleien), uit het derde kwart van de 18de eeuw. Hervoegde bakstenen gevel (Spaanse steen) met nieuwe arduinen plint. Steekboogvensters in arduinen omlijstingen en Louis XV-deur van arduin: spiegelboog met bewerkte sleutel en zwikken en bekronende druiplijst; mogelijk zijn sommige stenen der omlijstingen vernieuwd?


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: 18de-eeuws burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39323 (geraadpleegd op ).