erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 76670   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76670

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Halfvrijstaand dubbelhuis met neoclassicistische elementen uit het derde kwart van de negentiende eeuw, op het kadaster ingetekend in 1870; drie travee├źn en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak met de nok parallel aan de straat.

Gedecapeerde bakstenen lijstgevel op plint van blauwe hardsteen met een centraal, ten dele geblokt deurrisaliet; markante hoeklisenen, geblokt op de begane grond, op de bovenverdieping met verdiepte schacht. Rechthoekige, doch verlaagde (zie bouwnaad) benedenvensters met lekdrempels en lateien van blauwe hardsteen en bewaarde luikduimen; getoogde bovenvensters op doorgetrokken arduinen lekdrempels, alle met vernieuwd schrijnwerk. Eenvoudige rechthoekige deur met bovenlicht in neorococo-getinte schouderboogomlijsting van blauwe hardsteen met voetschraper rechts. Een arduinen puilijst en de aflijnende houten kroonlijst op tandlijst en klossen zorgen voor een horizontaal accent.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1870/30.

Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76670 (Geraadpleegd op 23-10-2020)