Pastorie van de Sint-Martinusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Martinusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Dubbelhuis gelegen op de hoek met het Kerkplein. Volgens D. De Grave opgetrokken in 1845 naar ontwerp van de provinciale architect L. Spaak. Zoals gebruikelijk voor zijn oeuvre gaat het hier om een neoclassicistisch geïnspireerd gebouw, gekenmerkt door een bescheiden eenvoud en symmetrie. De nieuwe pastorie op T-vormige plattegrond werd op het kadaster ingetekend in 1864.

Neoclassicistisch, onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde, leien schilddaken. Voorheen bepleisterde, heden gedecapeerde lijstgevel met verzonken ankers op zandstenen plint, gemarkeerd door een hoekrisaliet links en rechts en de minieme verwerking van zandsteen voor de flankerende pilasters van de verdiepte deur en de hoekblokken aan de vensters. Rondboogvormige benedenvensters met boogrug van blauwe hardsteen, voorzien van een sobere sluitsteen en onderling verbonden door doorgetrokken imposten.

Bewaard negentiende-eeuws houtwerk met waaiervormige roeden in het bovenlicht. Middentravee met verdiepte deur, toegankelijk via een steektrap van blauwe hardsteen. Het rondboogportaal vertoont een geprofileerde boogrug met voluutsluitsteen een bekronend kruis als referentie aan de functie van het gebouw. Uiterst links gelijkaardige koetspoort. Met uitzondering van de middentravee, rechthoekige bovenvensters met dorpels van blauwe hardsteen. Eenvoudige, bakstenen achtergevel, eveneens gemarkeerd door verzonken ankers en een zandstenen plint. Geopend door rechthoekige muuropeningen met dorpels van blauwe hardsteen en gecementeerde rechtstanden; bewaarde luikduimen.

Sober interieur met marmeren schouwen en omlopend stuclijstwerk; in de achterplaats links bleef ook de oorspronkelijke plankenvloer behouden. Zwart-witte marmeren vloer in de hal.

Ruime, ommuurde tuin achteraan met onder meer een mooi exemplaar van een sequoia en een esdoorn. In de muur werden enkele heiligennisjes met bekronend kruisje uitgespaard. Een gedeelte van de tuin werd opgeofferd voor de aanleg van de parkeerruimte ten zuiden van de Sint-Martinuskerk, Kerkplein.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1864/98.
  • DE GRAVE D., Geschiedenis der gemeente Assche, Asse, 1900, p. 392-396.
  • S.N., Asse in oude prentkaarten, samengesteld door Heemkring "Ascania", Zaltbommel, 1973, nummer 38.