erfgoedobject

Bronzen beeld Hopduvel

bouwkundig element
ID
76688
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76688

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bronzen beeld Hopduvel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

"Hopduvel", bronzen beeld van de hand van Wilfried Van de Broeck, gelegen op het zuidoostelijke deel van de Markt. De onthulling vond plaats in september 1986 bij de heropening van het gerenoveerde marktplein, zie plaatselijk infobordje. Het monument refereert als boegbeeld van de Assese folklore aan de voormalige functie van Asse als "hopkwartier" of Brabants centrum van de hopteelt, zie gemeente-inleiding. De hopduvel, in casu een saterachtige figuur die zich rond een hoppestaak slingert, staat symbool voor de zomerse stormwind die de hoppalen omverwerpt en andere plagen waarmee de hopboer geconfronteerd werd.

  • DE NIL L., De Kruisborrewandeling te Asse, in Brabant, 1991, nummer 4, p. 3-13.

Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bronzen beeld Hopduvel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76688 (Geraadpleegd op 14-06-2021)