erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
76695
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76695

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Classicistisch-geïnspireerd herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van kunstleien, opklimmend tot het einde van de achttiende eeuw. Dubbelhuis voorzien van een inkomrisaliet met rechthoekige poort tussen geblokte lisenen op de begane grond. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, geopend door eenvoudige, rechthoekige vensters, op de begane grond in een vlakke omlijsting, op de bovenverdieping in een geprofileerde omlijsting; vernieuwd schrijnwerk. Volgens J. Van Belle zijn de omlijstingen voorzien van steenkapperstekens die verwijzen naar steenkapper J.-B. Capitte in de tweede helft van de achttiende eeuw; door herhaalde schilderbeurten is er hiervan echter niets meer zichtbaar. Aflijnende houten kroonlijst op klossen en tandlijst.

  • VAN BELLE J.L., Signes Lapidaires. Nouveau dictionnaire Belgique et Nord de la France, s.l., 1994, p. 100.

Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76695 (Geraadpleegd op 14-06-2021)