Huis ()

Classicistisch-geïnspireerd herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van kunstleien, opklimmend tot het einde van de achttiende eeuw. Dubbelhuis voorzien van een inkomrisaliet met rechthoekige poort tussen geblokte lisenen op de begane grond. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, geopend door eenvoudige, rechthoekige vensters, op de begane grond in een vlakke omlijsting, op de bovenverdieping in een geprofileerde omlijsting; vernieuwd schrijnwerk. Volgens J. Van Belle zijn de omlijstingen voorzien van steenkapperstekens die verwijzen naar steenkapper J.-B. Capitte in de tweede helft van de achttiende eeuw; door herhaalde schilderbeurten is er hiervan echter niets meer zichtbaar. Aflijnende houten kroonlijst op klossen en tandlijst.

  • VAN BELLE J.L., Signes Lapidaires. Nouveau dictionnaire Belgique et Nord de la France, s.l., 1994, p. 100.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76695 (geraadpleegd op ).


Herenhuis ()

Dubbelhuis van vijf traveeën met twee bouwlagen en een zadeldak (leien), uit eind 18de - begin 19de eeuw. Sobere voorgevel met licht classicistische inslag en beschilderde bepleistering. Rechthoekige vensters met lekdrempels en op de bovenverdieping een sobere geprofileerde omlijsting. Licht uitspringende middentravee met een gelijkaardig venster verrijkt met dropmotief onder de lekdrempel, en een brede rechthoekige deur op neutjes ingeschreven in een brede omlijsting met ingediepte voegen.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39332 (geraadpleegd op ).