Hoeve Onze-Lieve-Vrouwenhof

Beschrijving

Op de Poppkaart van circa 1860 aangeduid als een gesloten hoeve "Onze-lieve-Vrouwenhof", waarvan nu nog enkel de vleugel aan de straat is bewaard; de iets oudere Vandermaelenkaart (tweede kwart negentiende eeuw) geeft losse bestanddelen die U-vormig zijn ingeplant met open westzijde en dezelfde benaming, zij het met licht afwijkende schrijfwijze.

Volgens J. Ockeley zou het hier gaan om een voormalig pachthof van het klooster "Onze-Lieve-Vrouw der Roosen geplant in Gericho binnen Brussel". Iets beneden het straatniveau gelegen breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat, in kern opklimmend tot het tweede kwart van de negentiende eeuw; er is immers nog geen bebouwing aangeduid op de primitieve kadasterkaart, opgemeten in het jaar 1823. Omhaagd voortuintje met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Heden vrijstaande, verankerde baksteenbouw, aan de straat voorzien van een gecementeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand; dakvenster in de as van de deurtravee. De rechthoekige muuropeningen met lateien en lekdrempels van blauwe hardsteen hebben nieuw schrijnwerk; de openingen veroorzaakt door de nu verdwenen diefijzers zijn duidelijk zichtbaar. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van blauwe hardsteen. De verankerde achtergevel vertoont anderhalve bouwlaag op zandstenen plint, kleine rondbogige bovenvensters en een rechthoekige deur in een zandstenen omlijsting.

• OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 34.