Fabriek Asphaltco

Beschrijving

Voormalige fabriek Asphaltco, ontoegankelijk, vervallen en leegstaand complex bestaande uit een voormalige woning, naderhand kleedkamer, uit het begin van de twintigste eeuw en functionele bedrijfsgebouwen waaronder hangars en een watertoren.

Volgen J. Van Nieuwenborgh kocht G. De Doncker op deze plaats circa 1900 een woonhuis dat hij uitbreidde met een serre zodat een kleinschalig tuinbedrijf ontstond, ofschoon de mutatieschetsen van het kadaster geen bebouwing weergeven tot 1913; in de periode 1910-1912 zou het bedrijf omgezet zijn in een beenderlijmfabriek die al gesloten werd in 1918; de eerste gebouwen werden op het kadaster ingetekend in 1914. In 1922 zouden de gebouwen en de omringende gronden aangekocht zijn door de gebroeders Holoffe die er startten met een asfaltfabriek: de "Compagnie Générale des goudrons et porfiers", in 1930 omgevormd tot "Compagnie Générale des asphaltes, goudrons et porfiers", naderhand "Asphaltco N.V.". De mutatieschetsen van het kadaster tonen echter reeds in 1920 een gevoelige uitbreiding van het gebouwenbestand met onder meer een laboratorium, teerovens, magazijnen en een hangar; ook in 1925, 1935 en 1938 werden nieuwe gebouwen geregistreerd.

Bij een brand op 3 september 1942 werd een groot deel van de infrastructuur verwoest; de wederopbouw werd beëindigd in 1945; het bedrijf kende toen een enorme expansie zodat modernisering was aangewezen, omliggende gronden werden aangekocht en Asse kreeg zijn eerste watertoren met een capaciteit van 80 000 l die diende als koelinstallatie; vanaf 1984 verhuisde de fabriek naar Machelen.

De eigentijdse bedrijfsgebouwen, opgetrokken uit beton en baksteen, zullen evenals de woning eerlang gesloopt worden in functie van de aanleg van de Ring rond Asse. De watertoren vertoont een licht overkragend kuipgedeelte op een verticaal geaccentueerde voet.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1913/13, 1914/10, 1920/27, 1925/4, 1935/13, 1938/22, 1942/12, 1946/12.
  • VAN NIEUWENBORGH J., Industriële archeologie in Asse, Brochure Open Monumentendag 9 september 1990, Asse, 1990.