Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke meisjesschool, nu gemeentelijke basisschool. Aanvankelijk een kostschool met externaat, het zogenaamde "college", opgericht in 1853 door Jozef Eduard Luytgarens uit Brussel. In 1880 aangekocht door de gemeente; het onderwijs werd toevertrouwd aan de zusters van Gijzegem, waarvoor het pand nummer 44 aan de Steenweg werd ingericht als klooster. In het begin van de twintigste eeuw werd een nieuwe klassenvleugel gebouwd die volgens kadastrale gegevens in gebruik werd genomen in 1908.

Karakteristieke klassenvleugel van tien traveeën en twee bouwlagen onder links afgewolfd zadeldak met de nok loodrecht op de straat (mechanische pannen), uit het begin van de twintigste eeuw. Bakstenen lijstgevel op een gecementeerde plint met aflijning van blauwe hardsteen, materiaal dat trouwens ook werd aangewend voor de muurbanden, hoek- en sluitstenen en lekdrempels.

Rechthoekige benedenvensters onder ijzeren I-latei en voorzien van een geprofileerde, ijzeren tussenstijl; segmentbogige bovenvensters met ijzeren tussenzuiltje; vernieuwd schrijnwerk. De rechthoekige deuren onder ijzeren I-latei in de derde en de achtste travee geven toegang tot een trappenhal met de oorspronkelijke trappen; voorts bewaarde troggewelven en binnendeuren.

• OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 35.
  • S.N., Asse in oude prentkaarten, samengesteld door Heemkring "Ascania", Zaltbommel, 1973, nummer 64.