erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
76701
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76701
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrijstaande, onderkelderde villa met omringende, omhaagde tuin, uit de jaren 1920, volgens de eigenares opgetrokken naar ontwerp van architect Charles Van der Beken; op het kadaster ingetekend in 1925.

Twee haaks in elkaar gewerkte, bakstenen volumes van twee bouwlagen met verhoogde begane grond, onder gecombineerde, gedeeltelijk afgewolfde zadeldaken (mechanische pannen). Lijstgevels, horizontaal gemarkeerd door beschilderde muurbanden, en voorts gekarakteriseerd door het gebruik van sierankers en de contrasterende verwerking van witte baksteen voor de rollagen van de overwegend steekbogige muuropeningen. Overluifelde deur met bordestrap. Rechts een driezijdige erker met rechthoekige vensters en een bekronend balkon voor het hoger gelegen, rondbogige deurvenster. Witgeschilderde achtergevel met rechthoekige muuropeningen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1942/39.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76701 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.