erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID: 76703   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76703

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vrijstaande villa met omhaagd voortuintje, uit het begin van de twintigste eeuw, op het kadaster ingetekend in 1916 op een voorheen onbebouwd perceel.

Baksteenbouw van drie travee├źn en twee bouwlagen onder gecombineerde, afgewolfde en overkragende bedaking (mechanische pannen) met houten schoorstukken. Karakteristieke combinatie van een lijstgevel links en een uitspringende, afgeknotte puntgevel rechts, gemarkeerd door de contrasterende verwerking van witte baksteen voor muurbanden en rollagen; plint en lekdrempels van blauwe hardsteen. Getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk en meestal verrijkt met sgraffitopanelen in de boogvelden.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1916/20.

Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76703 (Geraadpleegd op 28-03-2020)