erfgoedobject

Villa Onze Rust

bouwkundig element
ID
76704
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76704

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Onze Rust
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Schuin ingeplante, cottage-getinte villa "Onze Rust", uit het begin van de twintigste eeuw, met behouden omringende tuin. Op het kadaster ingetekend in 1915 op een voorheen onbebouwd perceel.

Vrijstaande, onderkelderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder complexe, overkragende bedaking met omlopende, ijzeren nokbalustrade. Karakteristiek is het voorkomen van pseudovakwerk, luifels en een driezijdige erker. De ten dele met schijnvoegen gecementeerde en witgeschilderde gevels worden geopend door rechthoekige, doch gevarieerde muuropeningen, waaronder een aantal deurvensters met Franse balkons.

Authentieke interieurelementen bleven bewaard in de hal waar in de mozaïekvloer het woord WELKOM verwerkt werd en een bordestrap toegang geeft tot de verdiepingen; de linkse voorplaats werd voorzien van neo-Lodewijk XVI-stucwerk met guirlandes en strikmotieven en een geschilderd bloemenmedaillon op de boezem van de marmeren schouw. De achterplaats met imitatiemoer- en kinderbalken vertoont een monumentale houten schouw, onderaan betegeld; de deuren links en rechts ervan zijn bekroond door een supraporta met leeuwenkopjes.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1915/41.

Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Onze Rust [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76704 (Geraadpleegd op 16-06-2021)