Villa Onze Rust

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Onze Rust

Beschrijving

Schuin ingeplante, cottage-getinte villa "Onze Rust", uit het begin van de twintigste eeuw, met behouden omringende tuin. Op het kadaster ingetekend in 1915 op een voorheen onbebouwd perceel.

Vrijstaande, onderkelderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder complexe, overkragende bedaking met omlopende, ijzeren nokbalustrade. Karakteristiek is het voorkomen van pseudovakwerk, luifels en een driezijdige erker. De ten dele met schijnvoegen gecementeerde en witgeschilderde gevels worden geopend door rechthoekige, doch gevarieerde muuropeningen, waaronder een aantal deurvensters met Franse balkons.

Authentieke interieurelementen bleven bewaard in de hal waar in de mozaïekvloer het woord WELKOM verwerkt werd en een bordestrap toegang geeft tot de verdiepingen; de linkse voorplaats werd voorzien van neo-Lodewijk XVI-stucwerk met guirlandes en strikmotieven en een geschilderd bloemenmedaillon op de boezem van de marmeren schouw. De achterplaats met imitatiemoer- en kinderbalken vertoont een monumentale houten schouw, onderaan betegeld; de deuren links en rechts ervan zijn bekroond door een supraporta met leeuwenkopjes.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1915/41.