erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
76708
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76708

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool, heden Academie voor muziek, woord en dans "August De Boeck". Karakteristieke schoolvleugel van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met aandaken en de nok parallel aan de straat (mechanische pannen), opgetrokken in het begin van de twintigste eeuw, op het kadaster ingetekend in 1902.

Aan speelplaatszijde: bakstenen lijstgevel op een gecementeerde plint; verwerking van imitatiesteen voor muurbanden en steigergaten. Rechthoekige drielichten met geprofileerde, ijzeren tussenzuiltjes onder dito I-latei met rozetbouten; deels bewaard schrijnwerk met ijzeren roedeverdeling. De rechthoekige deuren onder ijzeren I-latei in de derde en de achtste travee geven toegang tot een trappenhal met de oorspronkelijke trappen.

Centrale gevelplaat met vermelding "Dankbare hulde aan Frans Van den Eynde schoolbestuurder van 1859 tot 1887 en aan Juul Van den Eynde schoolbestuurder van 1887 tot 1925", gesigneerd Hendrickx. Aflijnende houten kroonlijst op modillons. Meer gesloten straatgevel, horizontaal geritmeerd door muurbanden en kleine rechthoekige openingen in uitgewerkte omlijsting. Rechthoekige vensters ter verlichting van de trapzalen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1902/63.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76708 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.