erfgoedobject

Hoevecomplex

bouwkundig element
ID
76715
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76715

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevecomplex
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevecomplex
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voorheen gesloten, negentiende-eeuws hoevecomplex met een centraal, gekasseid erf, gelegen in een bocht van de weg. Heden sterk vervallen en gedeeltelijk gesloopt, enkel het woongedeelte bleef vrij intact; volgens de bewoonster werd dit deel verbouwd in 1895 en in de jaren 1970 verlaagd, zoals ook blijkt uit de oto's van de eerste inventariscampagne (1971) waar het gebouw anderhalve bouwlaag telt; volgens de toenmalige vaststellingen zat er toen boven de deur ook een gevelsteen met het jaartal 1899, mogelijk als verwijzing naar de toenmalige verbouwingswerken. Thans rest een eenvoudige bakstenen constructie van negen traveeën en één bouwlaag onder vernieuwd pannen schilddak met de nok loodrecht op de straat. Lijstgevel geopend door eenvoudige steekboogvensters op lekdrempels van blauwe hardsteen en voorzien van natuurstenen hoek- en sluitstenen; de deur is gevat in een vlakke, omlijsting van blauwe hardsteen met inscriptie DS, volgens de bewoonster verwijzend naar "De Smet", eigenaar op het einde van de negentiende eeuw. De deels bewaarde omheiningsmuur heeft in de afgesnuite hoektravee een kleine straatkapel in de vorm van een rondboognisje met plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld, als laatste verwijzing naar een oude Sint-Annakapel op deze plaats.


Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoevecomplex [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76715 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.