erfgoedobject

Kapel toegewijd aan Petrus Ascanus

bouwkundig element
ID
76718
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76718

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Pastinakenstraat. Petrus Ascanus werd vermoedelijk rond 1530 als Petrus Van der Slachmolen geboren op Tenberg te Asse; hij trad als minderbroeder toe tot de orde van Sint-Franciscus van Assisi en bevond zich in een bijhuis te Gorkum (Nederland) toen de Geuzen op 27 juni 1572 het klooster binnendrongen, de monniken gevangen namen en kort nadien ter dood brachten. De negentien martelaren werden door paus Clemens X zalig verklaard op 24 november 1675 en op 29 juni 1867 werden ze heilig verklaard door Paus Pius IX. De aan Petrus Ascanus toegewijde kapel werd hier opgericht in 1891, op grond geschonken door Petrus Crabbé-Van der Slagmolen. De inwijding gebeurde op 25 oktober 1891; de kadastrale registratie dateert van hetzelfde jaar.

Schuin ingeplante, neogotische kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting en voorafgegaan door een spitsboogportaal, afgedekt met een kunstleien zadeldak met vierkant klokkentorentje onder leien spits. Met schijnvoegen gecementeerde gevels, geritmeerd door versneden steunberen en geopend door spitsbogige muuropeningen met ruitvormige ijzeren roeden.

Eenvoudig interieur met bepleisterd spitstongewelf en beeld van de heilige op een houten altaar met rocaille motieven.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1892/23.
  • BOGAERT J., H. Petrus Ascanus, O.F.M., in Bijdragen tot de Geschiedenis van Assche, in Eigen Schoon en de Brabander, jaargang 11, 1928, p. 53-55.
  • OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 39-40.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel toegewijd aan Petrus Ascanus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76718 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.