Eclectische Villa Van Der Borght

Beschrijving

Eclectische villa met neorenaissancistische elementen, van 1887, zie cartouche rechterzijgevel. Volgens de huidige eigenares gebouwd als woning voor hophandelaar Benedict Van Der Borght; de plannen werden getekend door architect Aimé Van den Eynde, bouwkundige te Asse; het pand werd op het kadaster ingetekend in 1889 op een voorheen onbebouwd perceel op de hoek met Reiniersbos.

Naderhand werd de villa meermaals verbouwd, onder meer in 1950 toen het geheel werd gesplitst in twee wooneenheden naar ontwerp van architect Van Ginderachter, waardoor de oorspronkelijke planindeling ernstig werd verstoord, en in 1982 toen het geheel werd uitgebreid voor commerciële doeleinden.

Omringende, ommuurde tuin, toegankelijk via een ijzeren hek tussen pijlers van baksteen met verwerking van blauwe hardsteen; dit hek, nu gelegen op de hoek met Reiniersbos, lag volgens oude prentkaarten oorspronkelijk centraal aan de Stationsstraat.

Onderkelderde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond, vier traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot, leien schilddak met omlopende ijzeren nokbalustrade (nok parallel aan de straat) en kleine dakkapellen onder afgewolfde zadeldakjes. Lijstgevel op breukstenen plint in combinatie met links uitspringend topgevelrisaliet met bekronende bolvormige topstukken. Kleurrijke en contrasterende verwerking van blauwe hardsteen voor de decoratieve elementen als de talrijke diamantkopstenen, doorgetrokken waterlijsten, top- en schouderstukken en hoekblokken. Similisteen werd gebruikt voor de muurbanden. De centrale inkomtravee wordt voorafgegaan door een bordestrap van blauwe hardsteen met ijzeren leuning die toegang verleent tot een overluifelde, rechthoekige deur; de luifel wordt gestut door een fijn ijzeren zuiltje. Sterk gevarieerde venstervormen.

Gedeeltelijk bewaarde interieurelementen waaronder een aantal marmeren schouwen en omlopend stuclijstwerk, in de achterplaats beschilderd als houtimitatie en rustend op maskerkopconsoles als personificatie van de zeven hoofdzonden. Hal met cementtegelvloer, aan de inkom met vermelding "Willekom".

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1889/9.
  • S.N., Asse in oude prentkaarten, samengesteld door Heemkring "Ascania", Zaltbommel, 1973, nummer 10.
  • BERCKMANS G., Kastelen, Herenhuizen en Landhuizen te Asse in de tweede helft van de XIXde eeuw, kunsthistorische beschrijving en analyse, Onuitgegeven licentiaatsverhandeling Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde, Gent, 1986, p. 101-127.