Villa Maurice

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Maurice

Beschrijving

Voortgaande op een oude prentkaart voorheen "Villa Maurice", georiënteerd naar het westen en voorafgegaan door een aan de straat ommuurde voortuin. Benaming naar de enige zoon van bouwheer-bankier Jules Crick.

Halfvrijstaande, neotraditioneel getinte villa van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder leien tentdak, kadastraal ingetekend in 1911 op een voorheen onbebouwd perceel, ofschoon literatuurbronnen 1884 aanhalen als bouwjaar. Gerenoveerde baksteenbouw op een hoge breukstenen onderbouw, gemarkeerd door een torenvormige inkomtravee in de westgevel en contrasterende verwerking van witte baksteen voor muurbanden, fries en rollagen. Rondbogige muuropeningen met nieuw schrijnwerk onder druiplijstje. Uitbreiding met gelijkaardig uitzicht aan noordoostzijde uit het midden van de twintigste eeuw.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1911/11.
  • Asse in oude prentkaarten, samengesteld door Heemkring "Ascania", Zaltbommel, 1973, nummer 13.