Station Asse en stationwachterswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Asse
Deelgemeente Asse
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 89, Asse (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Asse (adrescontroles: 24-08-2007 - 24-08-2007).
  • Herinventarisatie Asse (geografische herinventarisatie: 02-05-2003 - 01-04-2004).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Asse en stationwachterswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Station met bijhorende stationwachterswoning, uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, samen met de spoorlijn en het bijgebouw kadastraal geregistreerd in 1879. De spoorlijn Brussel-Dendermonde werd aangelegd in de periode 1879-1881; het traject Dendermonde-Asse werd ingehuldigd op 18 mei 1879, het traject Asse-Jette op 15 november 1881.

Het station van Asse beantwoordt zoals de meeste stations aan een standaardconcept, gericht op de functionaliteit als onderkomen voor de stationschef en als dienstruimte. Het gaat hier om een variante van het zogenaamde type van 1873 dat bestond uit een hoog gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen en een lage vleugel van meestal drie traveeën, beide onder zadeldak en voorzien van segmentbogige muuropeningen.

Het station van Asse is een eenvoudige variante met links de stationwachterswoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak en aansluitend rechts de dienstruimte met lokettenzaal, zeven traveeën en één bouwlaag eveneens onder pannen zadeldak. Aan de straatzijde zijn de lijstgevels thans gecementeerd met schijnvoegen en geopend door steekbogige muuropeningen in een licht uitspringende, vlakke omlijsting; voortgaande op oude prentkaarten werden enkele deuropeningen verplaatst; het schrijnwerk is grotendeels vernieuwd. De decoratie bleef beperkt tot hoeklisenen en spiegels op de borstweringen der bovenvensters. De bakstenen, deels overluifelde gevels aan de perronzijde zijn beschilderd, maar vertonen voorts hetzelfde uitzicht. Het aanbouwsel onder plat dak aan de noordzijde is een latere toevoeging.

Eenvoudig bedrijfsgebouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak ten noorden; beschilderde bakstenen gevels met steekbogige muuropeningen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1879/10.
  • Asse in oude prentkaarten, samengesteld door Heemkring "Ascania", Zaltbommel, 1973, nummer 15.
  • DE BOT H., Stationsarchitectuur in België. Deel I. 1835-1914, Turnhout, 2002, p. 214-219.

Bron: Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Asse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.