Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

In de lintbebouwing opgenomen herenhuis met neorenaissance-elementen in de uitwerking van venster- en deuromlijstingen. Onderkelderd breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, opklimmend tot het laatste kwart van de negentiende eeuw, kadastraal ingetekend in 1888.

Bepleisterde lijstgevel op arduinen onderbouw met getraliede rechthoekige keldervensters; voorts rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk, op de begane grond in een geblokte hardstenen omlijsting onder kroonlijst met sluitsteen, doorgetrokken lekdrempels op voluutconsoles; bovenvensters in een geprofileerde arduinen omlijsting onder bekronend driehoekig fronton en balusters op de borstweringen. Rechthoekige deur in identieke omlijsting; bewaarde houten vleugeldeur en voetschraper rechts.

Gedeeltelijk bewaarde interieurelementen, vooral in de linkervoorplaats met omlopend stuclijstwerk en geschilderde bloemmotieven op het plafond, een marmeren schouw, plankenvloer en een deur met geschilderd bloemmotief; elders werden de deuren gedecapeerd; zwarte marmeren schouw in de rechtervoorplaats; kelder met bewaarde troggewelven en trap van blauwe hardsteen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1888/35.