Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
In een bocht van de weg gelegen neerhoeve van het voormalige Kasteel van Waarbeek, dat volgens oude kaarten iets verder naar het zuidoosten lag, zie ook straatinleiding. Enkel het woonstalhuis bleef gedeeltelijk bewaard; de U-vormig ingeplante bijgebouwen ten zuidoosten werden gesloopt in het tweede kwart van de negentiende eeuw, zie mutatieschetsen van het kadaster van 1835.
Haaks op de straat ingeplant woonstalhuis opklimmend tot de achttiende eeuw, doch later aangepast. Verankerde, grotendeels gewitte baksteenbouw van één bouwlaag onder steil zadeldak van kunstleien. Enkel het woongedeelte bleef min of meer intact en vertoont een eenvoudige lijstgevel op gepikte plint met nieuw beluikte rechthoekige vensters op lekdrempels van blauwe hardsteen en voorzien van nieuw schrijnwerk; in de hardstenen lateien zijn de gaten van vroegere diefijzers nog zichtbaar, terwijl de dubbele ontlastingsboogjes verwijzen naar vroegere kruiskozijnen.
Rondboogdeurtje in fragmentarisch vernieuwde zandstenen omlijsting met verweerde sluitsteen en imposten. Deels bewaarde vlechtingen in de rechterzijgevel. Overwegend aangepaste rechthoekige muuropeningen in de achtergevel en de aanhorigheden.
Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1835/9.
Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Neerhoeve van het voormalige Kasteel van Waarbeek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76739 (geraadpleegd op ).