erfgoedobject

Kasteelhoeve van het kasteel van Walfergem

bouwkundig element
ID
76744
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76744

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar verluidt voormalige kasteelhoeve van het kasteel van Walfergem, heden ingericht als manege "'t Hof".

Meermaals aangepast en gerenoveerd L-vormig woonstalhuis, in kern mogelijk nog opklimmend tot de achttiende eeuw; kadastrale gegevens van 1865 spreken evenwel van een reconstructie. De voormalige bijgebouwen verdwenen in de loop van de negentiende en twintigste eeuw, zie de mutatieschetsen van 1852 en 1920, laatstgenoemde volgend op de brand van 1919 waarbij de grote langsschuur vernield werd; de woning en de stallen bleven bewaard.

Verankerde en witgeschilderde baksteenbouw van één bouwlaag onder gecombineerde zadeldaken (kunstleien en Vlaamse pannen). Overwegend recent vernieuwde, rechthoekige muuropeningen; slechts enkele deuren met zandstenen rechtstanden verwijzen mogelijk naar de oudere kern, evenals de gedeeltelijk sterk uitspringende sokkel, afgeschuind met zandsteen; het kan hier echter ook gaan om gerecupereerd materiaal; het huidige uitzicht wordt trouwens ernstig verstoord door de aanbouw van een diepe, gevelbrede veranda die aan de noordwestelijke zijde gestut wordt door een fragmentarisch bewaarde bakstenen omheiningsmuur, gemarkeerd door rechthoekige spaarvelden. Gewelfde kelders en gebint met pen- en gatverbindingen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling II, 1852/16, 1865/6, 1920/34.
  • Asse in oude prentkaarten, samengesteld door Heemkring "Ascania", Zaltbommel, 1973, nummer 21.
  • Asse: verleden in woord, heden in beeld, Asse, 1978, p. 86-87.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel van Walfergem

  • Is deel van
    Wolfrot


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteelhoeve van het kasteel van Walfergem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76744 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.