erfgoedobject

Heilige Familiekerk

bouwkundig element
ID
76751
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76751

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Familiekerk
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Familiekerk
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Kapelanij van de Sint-Martinuskerk. Art-decogetint zaalkerkje, haaks op de straat gelegen en voorafgegaan door een plantsoen; plein ten westen ingericht als parkeerruimte. Op uitdrukkelijke vraag van de inwoners van Asbeek werd rond 1930 een hulpkerkje gebouwd op grond geschonken door de familie Van den Cruyce, de inwijding gebeurde op 26 oktober 1930, in 1932 werd het ingetekend op het kadaster; de plannen werden getekend naar ontwerp van architect Petrus Van den Cruyce.

De plattegrond vertoont een eenvoudige, rechthoekige zaalkerk van zes traveeën, voorafgegaan door een iets smaller en lager inkomportaal van één travee. Baksteenbouw onder leien zadeldak met vierkant klokkentorentje, lager en afgewolfd zadeldak boven het portaal; langsgevels geritmeerd door lisenen en hoger oplopende gevelvlakken onder pseudo-frontons; uitgewerkte vensters, onderaan in de jaren 1960 aangepast en voorzien van metalen ramen, bovenaan bestaande uit de combinatie van gevarieerde openingen waarvan de vormgeving refereert aan de art deco. Het portaal dat door de bepleistering contrasteert met de rest van de kerk, sluit er qua uitzicht wel bij aan. Eenvoudig bepleisterd interieur met gebroken houten gewelf; biechtstoel uit de bouwperiode.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling I, 1932/41.
  • OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 27.
  • VAN OVERSTRAETEN J., Een V.T.B.-er wandelt door Vlaanderen, in Toerisme, 14.21, 1935, p. 836-837.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige Familiekerk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76751 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.