erfgoedobject

Eclectisch landhuis

bouwkundig element
ID
76754
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76754

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch landhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein De Bergen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch landhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eclectisch landhuis met neoclassicistische inslag waarvoor ontwerp van architect Alfred Knein (Etterbeek), gedateerd 22/5/1913 en in het bezit van de huidige eigenaars. Het pand werd kadastraal ingetekend in 1923-1924, in tegenstelling tot de voormalige bijgebouwen, heden omgevormd tot woning (nummers 65-69), die al werden geregistreerd in 1912 en 1914. Het geheel, omgeven door een omhaagd, recent heraangelegd park ligt op een hoogte en is toegankelijk via een gekasseide oprit met ijzeren hek aan de straat. Aan de zuidzijde heeft men een ruim zicht op het park met centraal gelegen vijver en de lagere landelijke omgeving.

Het kasteel op grosso modo vierkante plattegrond met gedeeltelijk uitgespaarde noordoosthoek is opgetrokken uit baksteen met contrasterende verwerking van natuursteen, ten dele voor het parement van de bel-etage, voor de omlijstingen van de muuropeningen, de hoekpilasters en een aantal decoratieve gevelelementen; vijf en vier traveeën en souterrain met twee bouwlagen onder mansardedak. De lichte volumewerking komt vooral tot uiting in de verspringende gevelvlakken geaccentueerd door hoekpilasters en door het gedeeltelijk omlopende terras aan de zuidzijde dat gerealiseerd werd door het souterrain breder uit te bouwen. Rondbogige deurvensters, gevat in een natuurstenen omlijsting in diverse fasen van uitwerking geven toegang tot het terras. Elders rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting met oren of deurvensters met Frans balkon; enkele verspreide oculi. Omlopende houten kroonlijst als gevelaflijning.

Aangepast interieur met uitzondering van de hal waar een mozaïekvloer en een over de verschillende verdiepingen doorlopende bordestrap met gedraaide balusters bewaard bleef.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling I, 1912/45, 1914/38, 1923-24/54.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein De Bergen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch landhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76754 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.