Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Achterin gelegen landhuis met neorenaissance-reminiscenties en omringende tuin, uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, op het kadaster geregistreerd in 1879. De architect van het ontwerp is niet gekend. Volgens D. De Grave werd het pand voltrokken in 1882 als woning voor Leo De Coster, burgemeester van Asse. Aangezien De Coster een zeer katholieke figuur was liet hij trouwens een ruimte inrichten als kapel; in 1904-1905 ruilde hij om dezelfde reden zijn eigendom op de Putberg voor kasteel Vijverbeek, Nieuwstraat 122, zodat hij dichter bij de Sint-Martinuskerk woonde; op de Putberg volgden diverse eigenaars elkaar op. In 1943 werden op de benedenverdieping een aantal aanpassingswerken uitgevoerd naar ontwerp van architect Théry; bij deze werken werd onder meer de erkervormige uitbouw aan de salon toegevoegd.

Baksteenbouw van twee à drie bouwlagen met souterrain onder mansardedak; grosso modo rechthoekige plattegrond met een licht uitspringende toren onder hoog afgeknot schilddak in de zuidoostelijke hoek en een halfrond torentje aan de noordzijde. Verwerking van blauwe hardsteen voor de massief voorkomende onderbouw. Het geheel is sterk horizontaal geaccentueerd door muurbanden van imitatie(?)steen; getraliede, rechthoekige keldervensters en steekboogvensters in een vlakke omlijsting van imitatiesteen. Toegang met overluifelde bordestrap aan oostzijde. Aan de straatzijde: ijzeren hek tussen geblokte pilasters van baksteen en blauwe hardsteen. Witgeschilderde dienstgebouwen, naar verluidt voormalig hoveniers- en koetshuis, ten noorden. Bezoek werd niet toegelaten.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling I, 1879/22.
  • BERCKMANS G., Kastelen, Herenhuizen en Landhuizen te Asse in de tweede helft van de XIXde eeuw, kunsthistorische beschrijving en analyse, Onuitgegeven licentiaatsverhandeling Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde, Gent, 1986, p. 128-149.
  • DE GRAVE D., Geschiedenis der gemeente Assche, Gent, 1900.