erfgoedobject

Kapel de Lantsheere

bouwkundig element
ID
76757
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76757

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel de Lantsheere
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel de Lantsheere
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Kapel de Lantsheere, gelegen in het Putbergbos en gebouwd in 1913 in opdracht van burggraaf Theofiel de Lantsheere (Asse, 1833-Brussel, 1918) naar het plan van en ter nagedachtenis van zijn zoon Leo de Lantsheere; de registratie op het kadaster gebeurde in 1923-1924. De bouwwerken werden uitgevoerd door aannemer Louis Van der Beken volgens de richtlijnen van een architect van de Nationale Bank. Einde 1951, begin 1952 werd de kapel grondig hersteld onder leiding van architect Karel Van der Beken; dak, ramen en deur werden vernieuwd en de inwendige bepleistering werd hersteld.

Neogotisch getinte kapel op rechthoekige plattegrond van één travee met driezijdige sluiting. Met schijnvoegen gecementeerd geheel onder licht overkragend leien zadeldak op modillons; plint van blauwe hardsteen. Vooraan puntgevel gemarkeerd door een rondboogdeur in geprofileerde omlijsting; sober neogotisch uitgewerkte, houten vleugeldeur, deels beglaasd; bekronende blinde oculus met houten kruisje gevat in een vierlobmotief. Rechtse dakconsole met inscriptie "R.V.A. 31/8/78 Asse", vermoedelijk verwijzend naar de uitvoerder en datum van herstellings- en/of onderhoudswerken. In de zijgevels verdiepte rondboogvensters met drielobmotief en ijzeren roeden. Bepleisterd en beschilderd interieur met zwart-witte tegelvloer in dambordpatroon.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling I, 1923-1924/55.
  • S.N., Kapellen en kapelletjes in Asse, Brochure Open Monumentendag 12 september 2004, p. 15-17.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel de Lantsheere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76757 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.