Hoeve Hof de Lange Bomen of Ter Heilbronne

Beschrijving

"Hof de Lange Bomen", modo "Ter Heilbronne", naar de gelijknamige, geneeskrachtige bron die hier in de buurt ontspringt. Reeds in 1435 zou er sprake zijn van een "hoffstat metten huyse daer op staende nabij de Heilborre". Tijdens het ancien régime was het een pachthoeve van de abdij van Affligem en volgens de huidige eigenaars werd de hoeve voor het eerst cartografisch aangeduid in 1742; van de oude hoeve rest thans enkel de woning, zij het in sterk gerenoveerde toestand. Het geheel werd door de huidige eigenaars immers met respect voor het vroegere uitzicht gerestaureerd op het einde van de twintigste en de beginjaren van de eenentwintigste eeuw.

Vandaag nagenoeg gesloten hoevecomplex met woning ten noorden, schuur ten zuiden en heropgebouwd wagenhuis ten westen van een verhard, deels gekasseid erf met bakstenen omheiningsmuur aan de oostelijke zijde (straat). De toegang ligt in de zuidoostelijke hoek; een omhaagde, heraangelegde boomgaard en moestuin liggen respectievelijk ten noordwesten en ten noorden van de woning.

De toegang bestaat uit een ijzeren hek tussen massieve, beschilderde bakstenen pijlers met getrapte bekroning; de rechts aansluitende omheiningsmuur wordt geritmeerd door steunberen en is aan straatzijde afgelijnd door een getrapte fries onder de afdekking van Vlaamse pannen; aan de straatzijde is er bovendien een rondboognisje in een omlijsting van gesinterde steen met een plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

Het ensemble bestaat uit verankerde, deels beschilderde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder meestal pannen zadeldaken.

Gerenoveerde woning in kern opklimmend tot de achttiende eeuw; haaks op de straat ingeplant breedhuis van zeven traveeën onder overkragend, leien zadeldak met dakkapellen tussen gerestaureerde aandaken met vlechtingen. Eenvoudige lijstgevel, geopend door beluikte, rechthoekige vensters onder houten latei; lekdrempels van witte Balegemse steen; schrijnwerk volledig gerenoveerd naar het oorspronkelijke uitzicht met hergebruik van het ijzerbeslag. Ook de gesinterde bakstenen omlijsting van de steekboogdeur werd gerestaureerd naar het oorspronkelijke uitzicht. Voor de ingang ligt een molensteen en links voor de woning staat nog een authentieke voederbak van blauwe hardsteen met inscriptie "IVB / 179.".

Interieur: Vlaamse haard van gesinterde baksteen, voorzien van een elders gerecupereerde haardplaat met jaartal 1730. De deuren van fruithout werden gemaakt naar oud model.

Het linkse aanbouwsel werd evenals het koetshuis naar het oorspronkelijke uitzicht heropgebouwd.

De tweebeukige langsschuur van vier traveeën is aan de straatzijde door middel van jaarankers 1839 gedateerd; rechthoekige poort onder houten latei en in driehoek geplaatste uilengaten in de top.

Bijkomende rechthoekige muuropeningen onder houten latei aan erfzijde.

• Asse: verleden in woord, heden in beeld, Asse, 1978, p. 116-117.