erfgoedobject

Gemeentehuis van Bekkerzeel en school

bouwkundig element
ID: 76778   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76778

Juridische gevolgen

Beschrijving

Boven het straatniveau gelegen, heden leegstaand negentiende-eeuws complex bestaande uit het voormalige gemeentehuis aan de straat en achterin aansluitend de schoolvleugel, laatstgenoemde momenteel met twintigste-eeuws uitzicht. Het T-vormige complex werd op het kadaster ingetekend in 1869. Het gemeentehuis vertoont een gelijkaardig uitzicht als dat van Mollem (Dorp 1) en Kobbegem (Lierput 15) en is gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Bekkerzeel (Besluit van 13 november 2002).

Bakstenen breedhuis van drie travee├źn en twee bouwlagen onder kunstleien schilddak, uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Neoclassicistisch getinte lijstgevel met dubbelhuisopstand en rechthoekige vensters op lekdrempels van blauwe hardsteen; benedenvensters met lateien van blauwe hardsteen en bewaarde luikduimen; bovenvensters onder deels omlopende hardstenen waterlijst met gestrekte uiteinden; bewaard schrijnwerk. Rondboogdeur in hardstenen omlijsting onder gelijkaardige waterlijst. Klassenvleugel van drie travee├źn en twee bouwlagen onder schilddak; eenvoudige functionele baksteenbouw, gemarkeerd door grote rechthoekige vensters voor de maximale lichtinval.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling VII (Bekkerzeel), 1869/3.

Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Bekkerzeel
    Kleistraat, Notelaarstraat, Processiestraat, Schutstraat, Sint-Godardusstraat (Asse), Bekkerzeels...

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gemeentehuis van Bekkerzeel en school [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76778 (Geraadpleegd op 19-08-2019)