is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Bekkerzeel en school
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Bekkerzeel
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Bekkerzeel
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Bekkerzeel en school
Deze vaststelling was geldig van tot
Boven het straatniveau gelegen, heden leegstaand negentiende-eeuws complex bestaande uit het voormalige gemeentehuis aan de straat en achterin aansluitend de schoolvleugel, laatstgenoemde momenteel met twintigste-eeuws uitzicht. Het T-vormige complex werd op het kadaster ingetekend in 1869. Het gemeentehuis vertoont een gelijkaardig uitzicht als dat van Mollem (Dorp 1) en Kobbegem (Lierput 15) en is gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Bekkerzeel (Besluit van 13 november 2002).
Bakstenen breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien schilddak, uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Neoclassicistisch getinte lijstgevel met dubbelhuisopstand en rechthoekige vensters op lekdrempels van blauwe hardsteen; benedenvensters met lateien van blauwe hardsteen en bewaarde luikduimen; bovenvensters onder deels omlopende hardstenen waterlijst met gestrekte uiteinden; bewaard schrijnwerk. Rondboogdeur in hardstenen omlijsting onder gelijkaardige waterlijst. Klassenvleugel van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; eenvoudige functionele baksteenbouw, gemarkeerd door grote rechthoekige vensters voor de maximale lichtinval.
Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)