erfgoedobject

Hoevecomplex

bouwkundig element
ID
76786
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76786

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevecomplex
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Bekkerzeel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Bekkerzeel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevecomplex
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoevecomplex, in kern minstens opklimmend tot de eerste helft van de negentiende eeuw, doch in de loop van de negentiende eeuw meermaals vergroot; gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Bekkerzeel (Besluit van 13 november 2002).

Heden bestaat het complex uit een woonstalhuis ten noorden van een deels gekasseid of gebetonneerd, deels met gras begroeid en beplant erf en een schuur ten zuiden ervan met aansluitend ten oosten een voormalig wagenhuis (tegelijk met een vergroting van de schuur kadastraal ingetekend in 1870) en ten westen een paardenstal; bewaarde hopast, gedateerd 1884, ten noordoosten van het woonstalhuis.

Het verankerde bakstenen woonstalhuis onder vernieuwd pannen zadeldak is nu volledig gerenoveerd en ingericht als woning met rechthoekige of steekbogige muuropeningen. De tweebeukige langsschuur is overwegend opgetrokken uit baksteen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat, maar behield aan de erfzijde een gevel in leem- en vakwerkbouw met zichtbare ankerbalkkoppen; ook de kunstleien bekleding van de westelijke puntgevel verbergt een vakwerkstructuur; rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Gebint met pen- en gatverbindingen en graffiti waaronder het jaartal 1861. Hopast: verankerde baksteenbouw van drie traveeën onder pannen zadeldak met in de zuidelijke zijgevel het jaartal 1884 (baksteen in reliëf) en uitspringende oven. Voorts rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling VII (Bekkerzeel), 1858/3, 1870/2, 1883/3, 1886/2.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Bekkerzeel

  • Is deel van
    Schutstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoevecomplex [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76786 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.