erfgoedobject

Gemeentehuis van Mollem

bouwkundig element
ID
76807
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76807

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Mollem
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Mollem
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Mollem
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Mollem
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis met achteraan aansluitende klassenvleugel, heden in gebruik als bibliotheekfiliaal en gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Mollem (Besluit van 10 januari 1980).

Het gemeentehuis vertoont een nagenoeg identiek uitzicht als dat van Bekkerzeel (Notelaarstraat 6) en Kobbegem (Lierput 15) en werd kadastraal ingetekend in 1864. De aanbesteding voor het bouwen van een "nieuwe schoolzaal" werd goedgekeurd in 1863.

Grotendeels gecementeerd, bakstenen breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand, voorzien van rondbogige benedenvensters en getoogde bovenvensters, alle op lekdrempels van blauwe hardsteen onder omlopende hardstenen waterlijst met gestrekte uiteinden; gewijzigd schrijnwerk. Rondboogdeur in omlijsting van blauwe hardsteen onder gelijkaardige waterlijst. Omlopende houten kroonlijst. Haaks aansluitende klassenvleugel van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de Kasteelstraat. Eveneens gecementeerde lijstgevel met eenvoudige, rondbogige muuropeningen. Links van de deur gedenksteen voor de gesneuvelde oud-leerlingen van de Eerste Wereldoorlog.

 • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling III (Mollem), 1864/3.
 • DE HOVRE G., 150 jaar gemeentelijk onderwijs in Mollem, in Ascania, Mollem-nummer, jaargang 23, nummers 3-4, 1980, p. 94-101.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Dorp

 • Is deel van
  Dorpskom Mollem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Mollem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76807 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.