erfgoedobject

Dorpshoeve

bouwkundig element
ID
76808
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76808

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpshoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Mollem
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen karakteristieke dorpshoeve, bestaande uit een L-vormig woonstalhuis onder pannen zadeldak met rechts de vrijstaande schuur, in kern mogelijk opklimmend tot het einde van de achttiende of het begin van de negentiende eeuw en gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Mollem (Besluit van 10 januari 1980).

Grondig gerenoveerd naar ontwerp van 1990 van architect Hugo Vanden Broeck (Zellik) met behoud van het volume; de gewitte gevels werden gedecapeerd en het schrijnwerk van de rechthoekige muuropeningen werd integraal vernieuwd. Bewaarde zandstenen waterafloop onder het linkeropkamervenster. Gewijzigde indeling met gedichte deur aan pleinzijde en toegevoegde deur in de rechterzijgevel; het haaks aangebouwde stalgedeelte werd geïntegreerd in de woning. De schuur kreeg de functie van garage en atelier.

 • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier dorpskom Mollem.

Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorp

 • Is deel van
  Dorpskom Mollem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpshoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76808 (Geraadpleegd op )