Dorpshoeve ()

Voorheen karakteristieke dorpshoeve, bestaande uit een L-vormig woonstalhuis onder pannen zadeldak met rechts de vrijstaande schuur, in kern mogelijk opklimmend tot het einde van de achttiende of het begin van de negentiende eeuw en gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Mollem (Besluit van 10 januari 1980).

Grondig gerenoveerd naar ontwerp van 1990 van architect Hugo Van den Broeck (Zellik) met behoud van het volume; de gewitte gevels werden gedecapeerd en het schrijnwerk van de rechthoekige muuropeningen werd integraal vernieuwd. Bewaarde zandstenen waterafloop onder het linkeropkamervenster. Gewijzigde indeling met gedichte deur aan pleinzijde en toegevoegde deur in de rechterzijgevel; het haaks aangebouwde stalgedeelte werd geïntegreerd in de woning. De schuur kreeg de functie van garage en atelier.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier dorpskom Mollem.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpshoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76808 (geraadpleegd op ).


Boerenhuis ()

Boerenhuis met één bouwlaag en zadeldak (pannen), uit einde 18de - begin 19de eeuw. Witgekalkt bakstenen gebouw met beluikte rechthoekige vensters met roedeverdeling, houten boven- en arduinen onderdorpels. Rechthoekige deur met houten tussendorpel (dichtgemetseld bovenlicht). Onder het uiterste linkervenster (opkamer), een zandstenen gootsteentje en een klein kelderraam.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpshoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39385 (geraadpleegd op ).