erfgoedobject

Pastorie Sint-Stefanusparochie met ommuurde tuin

bouwkundig element
ID
76809
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76809

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie met ommuurde, omringende tuin, gebouwd in 1762 op kosten van de abdij van Affligem. De pastorie werd met inbegrip van de omheining aan de straat bij Besluit van 10 januari 1980 beschermd als monument en maakt bovendien deel uit van het beschermde dorpsgezicht van Mollem (Besluit van dezelfde datum).

Het uitzicht beantwoordt aan de klassieke typologie voor pastorieën en het gebouw is als dusdanig zichtbaar in het Kaartboek van de parochiale tienden in Mollem, opgemaakt in 1776 door landmeter Guillielmus de Deken: een vrijstaand breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt, leien zadeldak met de nok parallel aan de straat. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en dakvenster in de as van de deurtravee. De rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond, zijn gevat in een vlakke, beschilderde omlijsting; schrijnwerk vernieuwd naar voormalig uitzicht. Deur in hardstenen Lodewijk-XV-omlijsting met schouderboog en voluutvormige sluitsteen onder kroonlijst met gestrekte uiteinden; houten roeden in het bovenlicht. Rechts lager aanbouwsel van twee traveeën met segmentboogvensters en aansluitend een aanbouwsel onder lessenaarsdak.

De achtergevel vertoont met uitzondering van de segmentbogige bovenvensters en de rechthoekige deur een gelijkaardig uitzicht. Beperkte sporen van zandsteengebruik in de zijgevels voor de hoekblokken van de zolderluiken.

Interieur met bewaarde, klassieke indeling: centrale gang met links en rechts twee achter elkaar liggende kamers. In de achterplaats links zijn er nog resten van plafondschilderingen en een zwartmarmeren schouw.

De bakstenen tuinmuur wordt geritmeerd door pijlers onder een dekplaat van blauwe hardsteen en wordt ter hoogte van de pastorie geopend door een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.


Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

  • Is deel van
    Dorp

  • Is deel van
    Dorpskom Mollem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Stefanusparochie met ommuurde tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76809 (Geraadpleegd op 22-06-2021)