Teksten van Pastorie Sint-Stefanusparochie met ommuurde tuin

Pastorie Sint-Stefanusparochie met ommuurde tuin ()

Pastorie met ommuurde, omringende tuin, gebouwd in 1762 op kosten van de abdij van Affligem. De pastorie werd met inbegrip van de omheining aan de straat bij Besluit van 10 januari 1980 beschermd als monument en maakt bovendien deel uit van het beschermde dorpsgezicht van Mollem (Besluit van dezelfde datum).

Het uitzicht beantwoordt aan de klassieke typologie voor pastorieën en het gebouw is als dusdanig zichtbaar in het Kaartboek van de parochiale tienden in Mollem, opgemaakt in 1776 door landmeter Guillielmus de Deken: een vrijstaand breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt, leien zadeldak met de nok parallel aan de straat. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en dakvenster in de as van de deurtravee. De rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond, zijn gevat in een vlakke, beschilderde omlijsting; schrijnwerk vernieuwd naar voormalig uitzicht. Deur in hardstenen Lodewijk-XV-omlijsting met schouderboog en voluutvormige sluitsteen onder kroonlijst met gestrekte uiteinden; houten roeden in het bovenlicht. Rechts lager aanbouwsel van twee traveeën met segmentboogvensters en aansluitend een aanbouwsel onder lessenaarsdak.

De achtergevel vertoont met uitzondering van de segmentbogige bovenvensters en de rechthoekige deur een gelijkaardig uitzicht. Beperkte sporen van zandsteengebruik in de zijgevels voor de hoekblokken van de zolderluiken.

Interieur met bewaarde, klassieke indeling: centrale gang met links en rechts twee achter elkaar liggende kamers. In de achterplaats links zijn er nog resten van plafondschilderingen en een zwartmarmeren schouw.

De bakstenen tuinmuur wordt geritmeerd door pijlers onder een dekplaat van blauwe hardsteen en wordt ter hoogte van de pastorie geopend door een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Pastorie ()

Omheinde pastorie uit het derde kwart van de 18de eeuw beschaduwd onder meer door een oude kastanjelaar. Dubbelhuis met twee verdiepingen van vijf traveeën en een zadeldak met dakkapel (leien). Beraapte voorgevelbepleistering. Rechthoekige vensters met roedeverdeling, beluikt op de begane grond. Arduinen spiegelboogdeur met neuten, imposten en druiplijst. Rechts, éénlaags aanpalend bijgebouw onder steil zadeldak (leien), voorzien van twee steekboogvensters.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne