"Trappenhoeve" modo "Hof van Pede" met bijhorende Ichelgemmolen of Ukkelgemmolen, één van de drie watermolens die eertijds op de Molenbeek draaiden, zie gemeente-inleiding.
De oudste vermelding van de genoemde molen zou dateren van 1129; volgens een dertiende-eeuws cartularium schonk Arnoldus de Lombeka in 1276 "dua molendina in Molnhem" samen met een vijver en dries aan de abdij van Affligem. Eertijds maakte deze watermolen deel uit van een cijnshof dat in de vijftiende en zestiende eeuw eigendom was van de familie 'T Serclaes; vermoedelijk was hij toen echter 200 of 300 meter verder op de Molenbeek gelegen. Afgaande op het jaartal 1721 op de deurimposten en 1733 in de gevel werd de molen (type bovenslagmolen) in eerste helft van de achttiende eeuw naar hier overgebracht. Oorspronkelijk deed de benedenverdieping van het molenhuis dienst als woonruimte, de eigenlijke molen lag op de bovenverdieping. In het jaar 1935 werd de molen definitief buiten gebruik gesteld; in dezelfde periode werd het nieuwe woonhuis van de hoeve opgetrokken en de resten van het vroegere molenhuis werden in gebruik genomen als opbergruimte en garage.
Het huidige complex met boomgaard ten westen, bestaat uit de haaks op de straat ingeplante woning van 1935, zie de gevelstenen, kadastraal geregistreerd in 1936, met rechts aansluitend een iets oudere, uitspringende langsschuur van vier traveeën onder pannen zadeldak; het erf ligt ten oosten en wordt aan de oostzijde begrensd door de Molenbeek. Ten oosten op het erf liggen de resten van de vroegere Ichelgemmolen, waarvan enkel de benedenverdieping bleef bewaard; het houten molenrad verdween in een storm in de jaren 1950 en het molenwerk ging verloren in de jaren 1970.
Vandaag rest van het molenhuis een haaks op de Molenbeek gelegen, deels ingebouwde constructie onder pannen zadeldak; de verankerde bakstenen gevels zijn gedeeltelijk gekalkt op gepikte plint; in de zuidoostelijke gevel bewaarde zandstenen omlijsting met sluitsteen, imposten en waterlijst van een vroeger rondboogdeurtje; jaartal 1721 op de imposten; links ervan een rechthoekig getralied venster onder houten latei. De oostelijke, heden verlaagde puntgevel draagt in de top een zandstenen jaarsteen met vermelding "ANNO 1733"; voorts twee getraliede, rechthoekige venstertjes met zandstenen rechtstanden en een houten latei.
- Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling III (Mollem), 1936/3.
- Asse in oude prentkaarten deel 2, samengesteld door Heemkring "Ascania", Zaltbommel, 2003, nummer 11.
- VAN NIEUWENBORGH J., Industriële archeologie in Asse, Brochure Open Monumentendag 9 september 1990, Asse, 1990.
- SABLON P., Over hoeven en molens, in Ascania, Mollem-nummer, jaargang 23, nummers 3-4, 1980, p. 75-79.