erfgoedobject

18de-eeuwse boerenwoning

bouwkundig element
ID
76812
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76812

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaand, 18de-eeuws boerenhuis, als monument beschermd bij Koninklijk Besluit van 10 januari 1980 en gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Mollem (besluit van dezelfde datum). Heden leegstaand en in vervallen toestand.

Haaks op de straat ingeplante baksteenbouw van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak met links bewaard aandak en schouderstuk. Met schijnvoegen gecementeerde straatgevel en dito voorgevel met dubbelhuisopstand. Grotendeels bewaarde, zandstenen kruiskozijnen, doch fragmentarisch bewaarde middenstijlen; rondboogdeurtje in zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, sluitsteen en imposten; de jaarsteen 1708 boven de deur verwijst vermoedelijk naar het bouwjaar. Bouwsporen in de rechterzijgevel en de gekalkte achtergevel verwijzen echter naar aanpassingswerken waarbij onder meer een aantal muuropeningen werden aangepast of gedicht; in de rechterzijgevel bleven fragmentarische sporen van vroegere vlechtingen zichtbaar. De oorspronkelijke indeling met uiterst links de opkamer boven een gewelfde kelder en rechts een op de woning aansluitende stal, bleef behouden. Ook de oorspronkelijke balkenstructuur met onder meer een moerbalk op sloffen en de gotische schouwen bleven bewaard; opkamer met bakstenen Vlaamse haard en zwart-rode tegelvloer; gewelfde kelder.


Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Mollem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: 18de-eeuwse boerenwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76812 (Geraadpleegd op 19-06-2021)