Teksten van Pastorie Sint-Antoniusparochie

Pastorie Sint-Antoniusparochie ()

Heden leegstaand, met gras begroeide voortuin en aflopende, omhaagde achtertuin. Het pand maakt deel uit van het bij Koninklijk besluit van 10 januari 1980 beschermde dorpsgezicht in Bollebeek-centrum.

Vrijstaand breedhuis van vier traveeƫn en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak met de nok parallel aan de straat en sporen van een vroeger klokkentorentje, volgens A. Wauters gebouwd in 1829. Beraapte voorgevel gemarkeerd door rechthoekige muuropeningen in een vlakke beschilderde omlijsting; lagere bovenvensters, recent vernieuwd schrijnwerk en bewaarde luikduimen; spiegelversieringen op de borstweringen. Rechthoekige deur in dito omlijsting. Aflijnende, bepleisterde daklijst. Vrij gaaf bewaarde bakstenen achtergevel, geopend door rechthoekige muuropeningen met dorpels van blauwe hardsteen en bewaard schrijnwerk met roedeverdeling; beluikte vensters. Rechts en links latere aanbouwsels onder lessenaarsdak, kadastraal ingetekend in 1892.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling III (Mollem), 1892/3.
  • WAUTERS A., Histoire des environs de Bruxelles, Boek 3-B, Heruitgave van de originele tekst van 1855, Brussel, 1972, p. 539-544.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Pastorie ()

Pastorie uit begin 19de eeuw (1829?). Tweeverdiepingshuis met zadeldak (leien), voorzien van een dakruitertje. Beraapte voorgevel met bepleisterde kroonlijst. Rechthoekige deur en gelijkaardige vensters met roedeverdeling, beluikt op de begane grond en voorzien van een arduinen omlijsting met haakstenen ter versiering van de onderdorpels. Aan weerszijden, bakstenen bijgebouwtjes onder lessenaarsdak

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne