Teksten van Huize Sint-Antoon

Huize Sint-Antoon ()

"Huize Sint-Antoon", volgens de huidige eigenaar voormalige dorpsherberg met bijhorende, haakse zaal aan de Assesteenweg, gelegen in het bij Koninklijk Besluit van 10 januari 1980 beschermde dorpsgezicht in Bollebeek-centrum. Voortuin toegankelijk via fraai ijzeren hek tussen eenvoudige bakstenen pijlers.

Vrijstaand breedhuis van zeven + één latere travee rechts, zie bouwnaad en daklijst, en één bouwlaag onder geknikt leien zadeldak. Het smeedijzeren jaartal 1813 werd door de huidige bewoners aangebracht als verwijzing naar het bouwjaar; de bijhorende haakse zaal werd later toegevoegd en kadastraal ingetekend in 1870. Verankerde baksteenbouw met witgekalkte gevels op gepikte plint. Beluikte rechthoekige vensters onder houten latei op hardstenen lekdrempel; dito deur. De haakse zaal werd aangepast als woning (Assesteenweg 5) met in de gevel aan de Assesteenweg een rondboognisje met Sint-Antoniusbeeld en bekronend kruis.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling III (Mollem-Bollebeek), 1870/2.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Boerenhuis ()

Ruim boerenhuis met één verdieping en zadeldak (kunstleien en pannen), gedateerd 1813 in gesmeed ijzer op de voorgevel. Rechthoekige muuropeningen met houten boven- en arduinen onderdorpels. In de zijgevel, een kapelletje bekroond met een kruisje.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne