Gesloten hoeve Koning van Spanje

Beschrijving

Vrij monumentale gesloten hoeve, zogenaamd Koning van Spanje, in oorsprong opklimmend tot de zeventiende eeuw en gelegen in het centrum van het dorp in de onmiddellijke omgeving van de kerk.

In 1686 telde Relegem slechts zestien huizen waaronder een brouwerij en twee afspanningen, waarvan de Koning van Spanje of 't Spaanshof er één was. Op de kaart van Popp van circa 1860 aangeduid als "Ferme de l'ancien Roi d'Espagne".

Het huidige complex bestaat uit vrij verwaarloosde, overwegend negentiende-eeuwse bestanddelen, geschikt rondom een deels gekasseid en deels met gras begroeid erf met toegangspoort in de zuidoostelijke hoek: woning ten noordwesten, schuur ten noordoosten, wagenhuis en stallen ten zuiden en ten zuidwesten. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken, ten dele met gewitte gevels op gecementeerde plint en rechthoekige muuropeningen onder houten latei. De woning werd blijkbaar nagenoeg volledig vernieuwd in de eerste helft van de twintigste eeuw. De tweebeukige langsschuur bleef vrij intact en telt vier traveeën; in de eerste travee aan straatzijde: rondbogig heiligennisje in een omlijsting van gesinterde baksteen met bekronend kruisje; in het ijzeren traliewerk zijn het jaartal 1882 en de initialen GP verwerkt, vermoedelijk verwijzend naar het bouwjaar van de schuur en de opdrachtgever, zie ook de mutatieschetsen van 1882 waar de sloop van een bestaand gebouw op deze plaats wordt geregistreerd en van 1883 waar de nieuwe schuur wordt ingetekend; rechthoekige poorten onder houten latei aan de oostzijde, I-latei in de westzijde.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling V (Relegem), 1882/1, 1883/2.
  • Asse: verleden in woord, heden in beeld, Asse, 1978, p. 100-101.