Gesloten hoeve De Rijcke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve De Rijcke

Beschrijving

Voormalige cijnshoeve "De Rijcke", heden een vrij monumentale gesloten hoeve waarvan het oudst bewaarde gedeelte opklimt tot 1741, zie jaarankers in de woning. De Ferrariskaart van 1771-1777 toont een hoevecomplex dat bestaat uit losstaande bestanddelen rondom een binnenplaats, terwijl op de Poppkaart van circa 1860 een U-vormig ingeplant geheel is ingetekend waarbij de westzijde onbebouwd is; deze westvleugel is dus vermoedelijk in het begin van de jaren 1860 heropgebouwd, aangezien de mutatieschetsen van 1864 een nagenoeg gesloten hoeve vertonen. Circa 1850 werd het hof samen met 65 hectare grond gepacht door Judocus Huygens, burgemeester van Relegem in de periode 1855-1884. Na een openbare verkoop in 1952 werden de bijhorende gronden verkaveld.

heden gesloten complex rondom een deels gekasseide, deels met gras begroeide binnenplaats met veldpoort in de zuidwestelijke hoek, woning ten zuiden, stal en wagenhuis ten westen en schuur ten noorden; de oostkant, tevens de straatzijde, is nu afgesloten door een muur van betonplaten vermits het hier aanwezige gebouw werd gesloopt nadat het was ingestort ten gevolge van de voorjaarsstormen in 1999. Vrij recent werd de hoeve trouwens in twee gesplitst zodat de schuur nu in het bezit is van een andere eigenaar.

Gerenoveerde woning van zeven traveeën en één bouwlaag onder geknikt, pannen zadeldak met de nok loodrecht op de straat, opklimmend tot 1741, zie jaarankers in de erfgevel. Verankerde baksteenbouw met opkamer in de oostelijke hoek en gewitte gevels op gepikte plint; de rechthoekige vensters en deur behielden aan de binnenplaatszijde hun witstenen dagkanten en luikduimen; het schrijnwerk werd volgens de vroegere vormgeving vernieuwd. Bij de renovatie werd de begane grond trouwens ietwat verhoogd, zie oude foto's van de inventarisatiecampagne in de jaren 1970. Nieuw ingebrachte muuropeningen in de andere gevels. Bewaarde vlechtingen in de oostelijke zijgevel. De tweebeukige langsschuur van zes traveeën, opgetrokken uit baksteen, dateert volgens M. De Doncker van 1847 en kreeg vrij recent een volledig nieuwe bedaking.

Het negentiende-eeuws bedrijfsgebouw aan de westzijde omvat onder meer een open wagenhuis; verankerde baksteenbouw met onregelmatige travee-indeling onder recent gerenoveerd zadeldak; gewitte erfgevel op gepikte plint, rechthoekige of rondbogige muuropeningen. Bewaard gebint met pen- en gatverbindingen. Verdere renovatie voorzien.

• DE DONCKER M., Twee eeuwen Relegem, Wemmel, 2002, p. 69.