erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID: 76835   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76835

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Op de hoek met Hammesehoek. Ten dele aangepaste, langgestrekte hoeve met omhaagd voortuintje, opklimmend tot 1768, zie jaartal boven de deur, en gelegen op de grens met Wemmel. Het links aansluitende bedrijfsgedeelte is blijkbaar een latere uitbreiding die opklimt tot 1787, zie gevelsteen in de linkerzijgevel. De Ferrariskaart van 1771-1777 toont twee constructies aan de straat met ten noorden een omhaagde boomgaard.

Verankerde baksteenbouw van vier + vier traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak met de nok parallel aan de straat. Onderkelderd woongedeelte met licht verhoogde begane grond en gewitte lijstgevel op gepikte natuurstenen plint. Rechthoekige vensters met bewaarde zandstenen dagkanten, houten lateien en luikduimen; vernieuwd schrijnwerk. Rechthoekige deur met steekbogig bovenlicht in een kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting met jaartal 1768 onder de geprofileerde waterlijst met gestrekte uiteinden. Bedrijfsgedeelte gemarkeerd door steigergaten, een ten dele gedichte poort onder houten latei en een zware steunbeer op de linkerhoek.

Gevarieerde rechthoekige venstertjes in de achtergevel; dito deur met bewaarde zandstenen rechtstanden met kwarthol beloop. Hervoegde en gedeeltelijk heropgebouwde linkerzijpuntgevel: de vlechtingen en resterende zandstenen omlijstingen, nog zichtbaar bij de inventarisatie in 1971 zijn nu verdwenen; zandstenen hoekblokken bleven wel bewaard en een tweede jaarsteentje met jaartal 1984 werd toegevoegd, wellicht verwijzend naar het herstel. De rechterzijgevel vertoont nog sporen van vlechtingen en gedichte muuropeningen waaronder een kruiskozijn met dubbele ontlastingsboog.


Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76835 (Geraadpleegd op 20-10-2020)