Teksten van Brouwerij en herberg In de Swaen

Brouwerij en herberg In de Swaen ()

Gelegen op de hoek met de Frans Timmermansstraat. Voormalige brouwerij en herberg "In de Swaen", opgericht in 1686 nabij de oude splitsing van de middeleeuwse baan Brussel-Gent in een aftakking over Aalst enerzijds en één naar Dendermonde anderzijds; naast de brouwerij en herberg was er oorspronkelijk ook een grote boerderij.

Bij het begin van de twintigste eeuw werd de brouwerij stopgezet, volgens de kadastrale leggers van 1920 werd het complex toen gesplitst en kreeg de brouwerij de functie van "bâtiment rural"; de herbergfunctie bleef tot op heden bewaard. Naar verluidt brandde het gebouw voor een groot deel af in 1959: de schuur en de zolder werden volledig vernield. Het resterende gedeelte rechts met de gelagzaal kreeg een nieuwe overkapping en de voor- en zijgevels werden gecementeerd. Heden rest ook nog een kleine boomgaard achteraan.

Verankerde L-vormige baksteenbouw van één à twee bouwlagen onder afgewolfd, pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat, gedeeltelijk overkragend op houten modillons in de Frans Timmermansstraat. Gecementeerde en beschilderde voorgevel met onregelmatige travee-indeling, geopend door ten dele beluikte, rechthoekige vensters op latere lekdrempels van blauwe hardsteen. Bewaard rondboogdeurtje, gevat in een rechthoekige, zandstenen omlijsting met kwarthol geprofileerd beloop, imposten en sluitsteen, ingegrifte zwikken en afdekkende waterlijst. Aangepast (deels heropgebouwd?) gedeelte links, gemarkeerd door eenvoudige rechthoekige muuropeningen en na de brand toegevoegde getrapte dakvensters met houten luiken. Gecementeerde rechterzijgevel met beluikte, houten kruiskozijnen op de verdieping. Bewaarde zwart-witte tegelvloer in de inkom met gelagzaal rechts ervan.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling VI (Zellik), 1920/3.
  • Asse in oude prentkaarten deel 2, samengesteld door Heemkring "Ascania", Zaltbommel, 2003, nummer 47.
  • SCHOONJANS F., Kijk- en leesboek over Zellik, Zellik, 1976, p. 70-74, 115.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Herberg 2 ()

Herberg "In de Zwaan", hoekhuis met één verdieping en afgesnuit zadeldak (pannen), daterend uit het midden van de 18de eeuw. Gecementeerde voorgevel met zandstenen rondboogdeur voorzien van kwarthol beloop, uitstekende imposten en sleutel, ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met ingegrifte zwikken en gestrekte kroonlijst. Beluikte rechthoekige vensters met latere lekdrempels van arduin. Binnenin, oorspronkelijke plavuizen. Links, in het verlengde, stallingen (verbouwd). In de gecementeerde zijgevel met op geprofileerde houten modillons gedragen dakrand, twee vensters met houten kruiskozijnen en spijlen, waarvan één beluikt.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne