Winkelhuis van 1755

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis van 1755

Beschrijving

Heden leegstaand, voormalig winkelhuis door krulankers gedateerd ANNO 1755. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag met onregelmatige travee-indeling onder geknikt, pannen zadeldak dat overkraagt op uitgewerkte modillons.

Witgekalkte lijstgevel op gepikte plint met beluikte rechthoekige vensters onder houten latei, de twee rechtse met ijzeren roeden, de twee linkse met houten. Bewaard korfboogdeurtje in een heden beschilderde, zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, sluitsteen, imposten en geprofileerde waterlijst; boven de deur zit een ruitvormige gevelsteen met uitgeholde hoeken en de vermelding I(an) V(an) H(um)B(eeck / C(atharina) T(?). Links ervan een gedicht venster en een puivenster met ijzeren, 19de-eeuwse roedeverdeling. Eenvoudige, vrij gesloten achtergevel met rechthoekige muuropeningen.

• SCHOONJANS F., Kijk- en leesboek over Zellik, Zellik, 1976, p. 79-83.