Teksten van Winkelhuis van 1755

Winkelhuis van 1755 ()

Heden leegstaand, voormalig winkelhuis door krulankers gedateerd ANNO 1755. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag met onregelmatige travee-indeling onder geknikt, pannen zadeldak dat overkraagt op uitgewerkte modillons.

Witgekalkte lijstgevel op gepikte plint met beluikte rechthoekige vensters onder houten latei, de twee rechtse met ijzeren roeden, de twee linkse met houten. Bewaard korfboogdeurtje in een heden beschilderde, zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, sluitsteen, imposten en geprofileerde waterlijst; boven de deur zit een ruitvormige gevelsteen met uitgeholde hoeken en de vermelding I(an) V(an) H(um)B(eeck / C(atharina) T(?). Links ervan een gedicht venster en een puivenster met ijzeren, 19de-eeuwse roedeverdeling. Eenvoudige, vrij gesloten achtergevel met rechthoekige muuropeningen.

• SCHOONJANS F., Kijk- en leesboek over Zellik, Zellik, 1976, p. 79-83.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Winkelhuis ()

Eénlaags huis met licht gebogen zadeldak (pannen) op bewerkte houten modillons met diamantpunt, door fraaie krulankers in de voorgevel gedateerd ANN 1755. Witgekalkt baksteenmetselwerk met gepikte plint. Beluikte rechthoekige vensters, een dichtgemetseld en een tweede vervangen door een houten winkelpui met roedeverdeling uit de 19de eeuw. Zandstenen rondboogdeur met doorlopend kwarthol beloop, uitspringende imposten, sluitsteen en rondboogdruiplijst.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne