erfgoedobject

Molen van Zellik

bouwkundig element
ID
76846
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76846

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bakstenen molenromp
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molen van Zellik
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

In de volksmond eertijds zogenaamd de "Vuurmolen". Ten dele ingebouwde bakstenen molenromp met boven elkaar geplaatste, ten dele gedichte muuropeningen als overblijfsel van een bovenkruier, uit het midden van de negentiende eeuw.

In 1850 kreeg Paulus De Ridder, molenaar van beroep, toelating om hier een windmolen op te richten voor het malen van koren; in 1870 werd een stoommachine geplaatst om ook in windarme periodes te kunnen malen. In 1896 werden de molen en het bijhorende hof zwaar door brand geteisterd; er werd toen volledig overgeschakeld op de drijfkracht van een stoommachine, zie benaming, en de molen bleef zonder kap en wieken. In 1909 werd overgestapt op een gasmotor, later een elektromotor; vanaf 1961 werd de maalderij stopgezet. Naar verluidt bleef een gedeelte van de maalinrichting bewaard.

  • SCHOONJANS F. 1976: Kijk- en leesboek over Zellik, Zellik, 84.

Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Molen van Zellik [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76846 (Geraadpleegd op )