Teksten van Schaliënhof of Hoeve Crokaert

Hoeve Schaliënhof of Hoeve Crokaert ()

"Schaliënhof" of "Hoeve Crokaert", gebouwd in 1846 door de familie Crokaert-Van Dorsselaer, zie gevelsteen, in 1851 kadastraal geregistreerd als "reconstructie" ter vervanging van een achttiende-eeuwse hoeve die omwille van haar bouwvallige toestand gesloopt werd.

Semi-gesloten hoeve waarvan de grotendeels aangepaste bestanddelen met latere aanbouwsels geschikt zijn rondom een gekasseid erf: toegangspoort in de noordwestelijke hoek, woning ten zuiden, schuur ten oosten en stal ten westen; de veldpoort zit gevat tussen stal en woning in de zuidwestelijke hoek. Verankerde en witgekalkte bakstenen constructies met rechthoekige, meestal aangepaste muuropeningen onder zadel- of schilddaken. De erfgevel van de woning heeft rechts van de deur een ruitvormige, nu verweerde gevelsteen met initialen van de bouwheer H(enricus) C(ro)K(aer)T en F(rancisca) V(an) D(ors)S(e)L(aer) en het jaartal 1846.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling VI (Zellik), 1851/3.
  • Asse: verleden in woord, heden in beeld, Asse, 1978, p. 70-71.
  • SCHOONJANS F., Kijk- en leesboek over Zellik, Zellik, 1976, p. 47.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Hoeve Schaliënhof ()

Semi-gesloten hoeve waarvan de witgekalkte volumes met schilddaken zich stoer aftekenen tegen het landschap; recente aanhorigheden en verbouwd boerenhuis (circa 1940) doch gevelsteen rechts van de huisdeur "HCKT/ VDSLR/ 1846(8?)" (H. Crokaert-Van Doorslaer).

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne